Fermenteren

Gefermenteerde vergeten wortelen

09/04/'17

Gefermenteerde wortelen zijn ideaal om uw eerste stappen in de wondere wereld van de fermentatie te zetten. Hierbij kan je alle soorten worteltjes of penen gebruiken!   Wortels lenen zich perfect om te fermenteren. Je kan de worteltjes raspen, in zijn geheel laten, in schijfjes of in stukjes snijden, zelfs gefermenteerd wortelsap is superlekker en gezond!
Gefermenteerde worteltjes blijven minimum 1 jaar houdbaar. Eens je een bokaal in je koelkast staan hebt, heb je steeds een gezonde snack bij de hand! No more excuses!

Recept - Gefermenteerde vergeten wortelen

Ingrediënten:
•Bio wortelen gemengd
•1 chili peper
•1 cm gember
•1 tl korianderzaad
•1 citroengras
•Water
•Ongeraffineerd zeezout

Was de wortelen grondig.  De biologische wortelen hoeven niet geschild te worden.  Snijd de wortelen in de gewenste grootte. Je kan ze ook raspen.

Doe alle wortelen en kruiden in een weckpot. Vul de weckpot met 5% zoutoplossing zodat alle wortelen onder staan.  Plaats iets zwaar op de wortelen of vul een verhoudzakje met dezelfde zoutoplossing.  Sluit de pot af zonder rubber.

Fermenteer de wortelen bij kamertemperatuur ongeveer 2-3 weken.  Proef regelmatig (met propere vork!).  De worteltjes zijn klaar als ze zurig en knapperig zijn en als er geen gasopbouw meer is.  Indien niet, laat gerust nog verder fermenteren.

Zijn volgens jou de wortelen voldoende gefermenteerd, plaats de rubberen ring op de weckpot en berg ze op in de koelkast om het fermentatieproces (zo goed als) stop te zetten.

Print dit recept