Vis

Zalm in de oven met kleurrijke wortelen

19/09/'19

Een recept voor een ijzersterke immuniteit!

Drukke dag voor de boeg? Geen zin om lang in de keuken te staan of ben je alles behalve een keukenprins(es)? En wil je het gezin toch een lekkere en gezonde maaltijd voorschotelen?

Met dit recept creëer je in een handomdraai kindvriendelijk gerecht, gezond en zonder veel afwas!

Deze visschotel is bovendien heel voedzaam en ideaal om de immuunsysteem van onze kinderen te verbeteren. Dit kan wel een duwtje in de rug kan gebruiken want het krijgt deze periode heel wat te verduren (stress op school, koudere temperaturen, tussen andere vriendjes met snotneuzen, …)!

Het verbeteren van hun immuunsysteem doen we door de darmflora te optimaliseren.  (Meer over de darmflora lees dit blog.)  Versterk hun darmflora met pre- en probiotica door veel groenten te bereiden die rijk zijn aan Fos en Inuline (kolen, knollen, penen, bladgroente, ui, look) en gefermenteerde voeding (gefermenteerde worteltjes, gefermenteerde tomaatjes, gefermenteerde kokosyoghurt, kombucha,…). (Meer over het fermenteren lees dit blog)

Geef je kinderen voldoende eiwitten, die energie leveren maar vooral de groei van hun lichaam bevorderen en lichaamsweefsel herstellen. En vergeet de goede vetzuren niet die de ontsteking gaan afremmen en de groeiende hersenen voeden. (Meer over deze vetzuren lees dit blog.)

Maar vermijd ook vooral voeding die je IS verzwakken: suiker, granen en industrieel bewerkt voedsel.

Deze theorie heeft KPNI Foodie opnieuw voor jullie omgezet naar een recept!

We eten vandaag zalm (die het lichaam voorziet van de nodige vetzuren) een mix van verschillende  wortelen ui en look (ruime portie aan inuline en FOS die de goede darmbacteriën voedt en de groei van pathogene bacteriën afremt).

Serveer deze visschotel met wat gefermenteerde groenten (worteltjes, tomaatjes), of een slaatje met gefermenteerde pastinaak, zo krijgen de kids de nodige pre- en probiotica!

Een succes recept voor een ijzersterke immuniteit!

Voor de ongeduldige koks onder jullie in de Albert Heijn kan je deze wortelmix ovenklaar kopen.

Enkel nog wat verse vis halen, op een bakplaat in de oven en klaar!

Recept - Zalm in de oven met kleurrijke wortelen

  • 4 stukken verse zalm
  • 600 g oranje, gele en paarse wortelen
  • 1 laurierblad
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes look
  • Viskruiden
  • Dille
  • Scheutje Olijfolie of kokosolie

Verwarm de oven voor op 150 °C.  Schil de wortelen en uien en snijd ze in schijfjes van 1 cm. Pel de look. Verdeel de groenten over een met bakpapier beklede bakplaat en laat in 20 min. in de oven gaar worden. Spoel de zalm en dep droog. Kruid met wat viskruiden en dille. Schik de zalm bovenop de groenten en bak nog een 15 tal minuten tot de zalm gaar is.

Serveer met wat gefermenteerde groenten (tomaatjes, worteltjes, pastinaak).

Print dit recept