witte vis / algencrumble / paksoi / shiitake
"Mens sana in corpore sano"
Dit bordje bevat een maaltijd die de kracht van gezonde voeding in zijn totaliteit in kaart brengt.
De shiitake, de paddenstoel om onze beta-glucaanvoorraad op te hogen, wordt gecombineerd met paksoi, een koolsoort rijk aan vitamine C, mineralen en de juiste cellulaire vezels.
Maar het is bovenal een recept vol van de juiste vetzuren met daardoor een sterk anti-inflammatoire werking, die perfect als brainfood kan ingezet worden. Dat er in vis EPA en DHA zit, dat weet iedereen natuurlijk al. Maar ook algen, zijn enorm rijk aan DHA en de nodige mineralen.
Dus deze maaltijd bevat de voeding voor lichaam en geest of een recept om fysisch en mentaal in top conditie te zijn. Het motto “mens sana in corpore sano” is hier op zijn plaats!
Recept - witte vis / algencrumble / paksoi / shiitake
2 personen:
- 2 stukken (200 g elk) vaste witte vis kabeljauw/ zeeduivel/ roodbaars
- 1 paksoi
- 250 g verse shiitake
- 1/2 teentje look
- ½ tl citroengras poeder of 1 stengel vers citroengras
- 1 el vissaus
- 1 el oestersaus
algencrumble
- 50 g pistache / walnoten / hazelnoten
- Snuifje szechuanpeper of peper
- 5 g wakame gedroogde of ander zeewier
- 1 el Olijfolie
- 1 tl curcuma
- ½ teentje look
- ½ sjalot
Verwarm de oven op 200°C
Laat 5 g zeewier weken volgens de instructies aangegeven op de verpakking. Het zeewier kan tot 10 maal zijn gewicht aan vocht opnemen. Giet af en knijp voorzichtig het overtollige water uit. Snijd het ½ teentje look en ½ sjalot fijn. Mix samen met de noten, het zeewier, de curcuma, en 1 el olijfolie in de blender tot een crumble. Zet opzij.
Snijd ½ teentje look fijn. Was de paksoi grondig schoon en snijd in repen van 1 cm. Maak de shiitake schoon met wat keukenpapier of een aardappelborsteltje (niet wassen!). Snijd ze in plakjes van 1 cm.
Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Plaats de vis in de schaal. Schik de algencrumble bovenop de vis. Plaats in de oven voor ongeveer 15 minuten tot de vis ondoorzichtig is geworden (ook binnenin).
Verwarm ondertussen de wok met 1 el olijfolie. Roerbak de shiitake 2 minuten in een hete wok. Voeg de look, citroengras poeder en curcuma toe. Voeg daarna de fijngesneden stelen van de paksoi toe en roerbak een minuut. en daarna de groene bladeren. Iets later voeg je de groene bladeren toe en roerbak je nog heel even totdat het blad net zacht is. Op deze manier blijft de paksoi nog een beetje knapperig en dat maakt deze groente juist zo lekker. Blus met 1 el oestersaus en 1 el vissaus. Breng eventueel op smaak met wat zeezout en szechuanpeper.
Schik de vis met algencrumble op een bedje van de gewokte groenten en dien onmiddellijk op.
Tip: je kan nog wat extra zeewier toevoegen bij de gewokte groeten.
Tip: als je een verse stengel citroengras gebruikt, kneus je de stengel zo komen alle aroma’s vrij.
Print dit recept