(w)etenschap

Wat eet je na 3 dagen vasten?

13/03/'20

72 uur vasten  om het immuunsysteem en darmmicrobioom te “resetten” is gelukt, eindelijk kunnen we weer onze voetjes onder tafel schuiven en genieten van een welverdiende maaltijd.

Maar het is nu heel belangrijk om ook de juiste keuze te maken. Niet te vergeten dat we deze 3 dagen vasten hebben aangewend om het darmmicrobioom te herstellen en opnieuw leptine en insuline gevoelig te worden. Om deze toestand te handhaven en de langdurige positieve gevolgen van dit vasten te behouden, is het heel belangrijk welke voeding je als eerste eet.  Ook de juiste voedingkeuze van de komende dagen/weken zal een rol spelen.

 

Daarom enkele praktische voedingstips om het darmmicrobioom te optimaliseren:

  • De juiste eiwitten
    • Vermijd eiwitten van zoogdierenvlees (rund, kalf, varken, ... ) en bewerkt vlees (charcuterie, …) want deze heeft een enorm nefaste impact op het darmmicrobioom
    • Kies voor goede eiwitten uit gevogelte, vis, ei en zeevruchten
  • De juiste vetzuren
    • Vermijd zeker schadelijke vetzuren uit cake, koekjes, gebak, frietjes, mayonaises en margarines.
    • Kies voor goede vetzuren om te bakken en braden (kokosvet) en maak een heerlijke gezonde ketomayonaise of dressing op basis van goede oliën (olijfolie, notenolie, avocado olie, …)
    • Eet regelmatig goede vetzuren uit vis, schaaldieren, zeewier en algen vol DHA en EPA. 
    • Zet regelmatig wat noten, avocado, olijven, … op het menu
    • Lees meer op Vet gezond!, Ververbranding en vermageren
  • De juiste vezels
    • Vermijd de snelle koolhydraten die vol zetmeel zitten want deze belasten sterk het dunne darm slijmvlies en verstoren snel het microbioom van de dunne darm. Laat dus het brood, gebak, pasta, rijst en aardappelen links liggen.
    • Haal vezels en koolhydraten uit groenten.  Kies voor biologische groenten die rijk zijn aan prebiotische vezels (rijke bron van FOS en inuline): knollen (rapen, knolselder), wortels (penen), ui, knoflook, prei, paddestoelen, artisjok, ...
  • Gefermenteerde groenten
  • Voedingsdiversiteit
    • Eet zeker ook niet ééntonig. Het gevarieerd eten van groenten en kruiden (minstens 30 verschillende soorten/week) en eiwitten (kip, gevogelte, vis, schaaldieren) leidt gegarandeerd tot een diverser en gezonder microbioom.
    • Voeg ook regelmatig zeewier en algen toe aan uw menu. Dit medicijn uit de zee bevat ook de meeste mineralen, vitamines en micro-organismen.
  • Vastenmomenten
    • Na de 72 uur vasten is het belangrijk om dit vasten toch regelmatig toe te passen. Wij kiezen voor:
      • Min 5 dagen per week intermittent fasting toe te passen waar we minimum 16uur vasten tussen de laatste en de eerste maaltijd de dag daarop.
      • 1 tot 2 x per maand een langere vasten periode toe te passen. Vasten heeft al impact vanaf 14u (overnight fasting) maar meestal kiezen wij voor 24 of 36uur te vasten.

Wil je hier ook mee aan de slag? Contacteer ons dan gerust. Wij stellen met plezier een persoonlijk aangepast leefstijl schema op, met aandacht voor een juiste voedingskeuze, maaltijdfrequentie en leefstijladviezen.

De juiste keuzes kunnen en geven ons terug controle over onze gezondheid.

Klik op de onderstaande foto’s en kies uit de onderstaande recepten om je weekmenu op te stellen. (Bekijk ook alle recepten van KPNI Foodie ...)