(w)etenschap

Vetverbranding en vermageren

04/10/'18

Dit artikel is geschreven door Koen De Witte van KPNI Center en verscheen eerder in het magazine Bliss n°04.

De cijfers spreken voor zich: meer dan 50% van onze bevolking kampt met overgewicht en meer dan 20% zelfs met obesitas. Met de zomer voor de deur, is het misschien NU het goede moment om er zelf iets aan te doen. Is de oplossing gewoon minder eten en meer bewegen? En wàt dan eten? Minder calorieën of juist meer vet? Vele kleine hapjes of juist een lagere maaltijdfrequentie met vastenperiodes? Wij nemen u graag even mee in de visie van de Klinische Psycho Neuro Immunologie om dit wat verder toe te lichten.

Binnen de KPNI zien we dat de gewichtscontrole start in de hersenen. Bij een normale, goede gezondheid domineert ons brein op ons immuunsysteem en vetmetabolisme, waardoor deze in staat is om (zo veel mogelijk) de juiste ‘beslissingen’ te nemen. Hiervoor trekken de hersenen energie aan via de GLUT 1 transportkanaaltjes naar de bloed-hersenbarrière. Maar wat gebeurt er als onze hersenen die trekkracht verliezen door bijvoorbeeld een hersentrauma, chronisch foute voeding (teveel fructose en glucose, slechte vetten, …), chronische stress en/of een chronische laaggradige ontsteking? Dan wordt dit een stuk moeilijker, want dan moeten we meer energie of glucose duwen naar de hersenen en daar ligt het grote probleem. Om dit te doen gaan we juist méér eten (meer suikerdrang) en ons basaal metabolisme verlagen, met als gevolg meer vetopslag en minder zin om te bewegen. En zo wordt comfort eating en minder bewegen een logische, maar tevens foute strategie van ons lichaam, die uiteraard nefast is voor onze gezondheid. Gelukkig kunnen we er zelf iets aan doen. Omdat chronische vetopslag vele oorzaken heeft en elk geval anders is, is een individuele begeleiding door een KPNI therapeut wel aangewezen, maar de volgende adviezen helpen u alvast op de goede weg:

KETOGEEN DIEET: HIGH FAT, LOW CARB

Om vet te kunnen afbreken, moeten we juist méér vet eten. Maar dan wel de juiste vetzuren, omdat deze noodzakelijk zijn om de laaggradige ontstekingen te verminderen en het chronisch geactiveerd immuunsysteem tot rust te brengen. Daarnaast verplichten we het lichaam, door het eten van de juiste vetzuren en de juiste koolhydraten (enkel uit groenten), om op een andere brandstof dan suiker over te schakelen. De lever breekt nu vetten af om de vrijgekomen ketonen als brandstof te gebruiken. De juiste vetzuren zijn de omega 3 en omega 9 vetzuren die we voornamelijk vinden in vis, algen, noten, kippenbouten, eieren, avocado’s en juiste oliën zoals olijfolie, avocado olie, kokosolie en notenolie. Daarnaast vermijd je ook beter zoveel mogelijk het linolzuur uit gefrituurde voeding, chips, margarines, gebak, cake, ontbijtgranen en kant en klaar maaltijden. In ideale omstandigheden is de verhouding omega 6 t.o.v. omega 3 max 5:1. Nu is deze verhouding vaak tot 20:1. Dit leidt uiteindelijk tot meer ontstekingen, wat nefast is voor de hersenstofwisseling. Dus meer vet eten, ja! Maar mét de focus op de juiste vetzuren.

LAGERE MAALTIJDFREQUENTIE

Zoals hierboven beschreven, is het belangrijk om bij chronische vetopslag de ontsteking te verminderen om uit de vicieuze cirkel te kunnen raken. Maar naast voldoende goede vetzuren en weinig slechte koolhydraten, is het ook belangrijk om onze voedingsfrequentie drastisch te verlagen. Want bij elke maaltijd, ook de tussendoortjes, treedt er een postprandial inflammatory response of ‘een ontsteking na de maaltijd’ op. Ook de soort voeding heeft hier een grote impact op, want voeding met een hoge glycaemische lading en voeding met veel suikers en caloriën, lokken een hogere ontstekingsreactie uit. 5 x per dag eten, bijvoorbeeld 3 hoofdmaaltijden met tussendoor een koekje, frisdrank en een suiker of zoetstof in de koffie, betekent een grotere postprandiale ontsteking, waardoor vetcellen hun vetverbrandingsgevoeligheid verliezen en ook steeds groter worden.

NUCHTER BEWEGEN EN SITTING BREAKS

Obesitas en chronische vetopslag aanpakken is ook de bewegingsarmoede van de Westerse mens aanpakken. Want langer dan 45 minuten zitten zonder beweging, lokt al meer vetopslag uit, ook in de buikstreek. Het is net het ‘buikvet’ dat zeer metabool actief is en uitzet, wat leidt tot necrose (afsterven van cellen), meer ontsteking én meer vetopslag.

SITTING BREAKS ZIJN DE OPLOSSING!

Sitting breaks, dus korte beweegmomenten (1 tot 2 minuten) na elke 45 minuten zitten of inactiviteit, zijn een eerste noodzakelijke stap in het veranderen van het vetmetabolisme. Uiteraard heeft sporten ook een grote impact, maar dan liefst minimum 4 x 45min per week en dan liefst nuchter of voor de maaltijd. Nuchter sporten heeft een directe impact op ons vetmetabolisme, omdat ons lichaam dan de noodzakelijke energie moet halen uit onze vetten en zo de vetverbranding sneller wordt geactiveerd.

CONCLUSIE

1. Minder frequent eten 2. voornamelijk de goede vetten (vis, avocado, ei, …) en koolhydraten uit groenten. 3. Op de goede manier regelmatig bewegen. Dit zijn alvast de eerste drie stappen in de goede richting.

 

Enkele recepten om uw gewicht onder controle te krijgen en te houden: