Soep

Soepje van pastinaak/witte kool vergezeld met gefermenteerde kool

07/02/'17

Lunch voor onze darmen!

De komende weken zullen we onze darmflora eren! En terecht, want een gezonde darmflora is de basis voor een goede gezondheid.  Een verstoorde darmflora (te weinig goede en te veel slechte bacteriën) wordt in verband gebracht met allerlei klachten en ziektebeelden. Reden genoeg om onze darmflora in vorm te houden en het bacteriële evenwicht optimaal te houden. De gunstige bacteriën, probiotica, moeten we regelmatig aanvullen. Dit kan door de juiste voeding te eten. Probeer zo gevariëerd mogelijk en biologisch (de nodig micro-organismen moeten nog aanwezig zijn) te eten.   En laat je voeding fermenteren! Gefermenteerde groenten bevatten probiotische culturen die zich tijdens het fermentatieproces vermenigvuldigen.  Deze probiotische culturen zijn 100 maal krachtiger dan supplementen.  Gefermenteerde voeding bevat ook meer voedingsstoffen en nieuwe voedingsstoffen kunnen ontstaan tijdens het fermentatieproces  zoals vitamine B, C, K Calcium, Magnesium, Foliumzuur, … 

Deze goede darmbacteriën (probiotica) voeden zich met vezelrijke voeding (prebiotica).  Prebiotische voeding (rijk aan FOS en inuline) zijn knollen, penen, zoals onder andere knolselder, koolrabi, raap, pastinaak, ui, …

Je doet jezelf en je darmen een groot plezier door veel van deze pro-/prebiotische voeding op je dagmenu te zetten!

Hier combineer ik uitstekend krachtvoer voor je immuunsysteem in een eenvoudig gerecht.  Wat een smaken en geuren: eerlijk en puur, vol pre en pro!  De warme en aardse toetsen van de pastinaak-/koolsoep gecombineerd met het zurige van de fermenteerde kool. De gefermenteerde kool is heel eenvoudig klaar te maken voor elke beginnnende fermenteerder.  

Het soepje heb ik afgewerkt met wat gedroogd papayazaad! Het heeft een pittige en peperachtige smaak. Je kan het in een pepermolentje gebruiken.  Het is vooral heel geneeskrachtig, bevat essentiële enzymen die de spijsvertering ondersteunen!

Recept - Soepje van pastinaak/witte kool vergezeld met gefermenteerde kool

Soep:
1 wittte kool
2 pastinaken
2 uien
1 stengel citroengras
1 duim gember (4 cm)
2 el olijfolie
1 tl korianderzaadjes

Verwijder het buitenste blad en snijd de witte kool in stukken. Schil de pastinaken en uien en snijd in stukken.  Stoof de groenten aan in wat olijfolie.  Schil de gember en hak in fijne stukjes.  Kneus het citroengras met de platte kant van het mes.  Voeg de gember, citroengras en korianderzaadjes bij soep en laat nog een paar minuten stoven.  Voeg water toe tot de groenten net onder staan.  Laat zachtjes pruttelen tot alle groenten gaar zijn. Verwijder het citroengras. Mix de soep fijn. Voeg eventueel nog wat water toe tot je de gewenste dikte bekomt.  Kruid af met wat Hymalayazout of Keltisch zeezout (of ander ongeraffineerd zeezout).

Gefermenteerde kool:
1/2 witte kool
1 wortel
1/2 teentje knoflook
1 tl korianderzaadjes
1 tl peperbollen
1 weckpot
ongeraffineerd zeezout
mineraalwater

Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snijd deze vervolgens in fijne reepjes (met een scherp mes of mandoline).  Was en rasp de wortel.  Plet het teentje look.
Doe de kool, wortel, look, koriander en peperbolletjes in een grote kom. Weeg het gewicht van de groenten en voeg 1.5% zeezout toe. (Voor 1 kg groenten voeg je dus 15 g zout toe.) Kneed en masseer het zout door de groenten tot de sappen vrijkomen. Dit heet droogzouten.
Doe het mengsel in de weckpot en druk de kool nog eens goed aan.  Zorg dat er zoveel vocht is vrijgekomen zodat de kool onderstaat.  Laat indien nodig een tweetal minuutjes rusten, het zout zorgt ervoor dat de groenten nog wat vocht zullen vrijmaken.
Vul een vershoudzakje met een zoutoplossing (van 20 g per liter). Mocht het stuk gaan, dan heb je in ieder geval het juiste zoutpercentage/vocht bij de kool. en zet dit bovenop het kool mengsel, opdat de kool onder water blijft. Indien de groenten nog niet onderstaan voeg dan nog wat zoutoplossing (20 g per liter) toe bij de groenten. Let erop dat de pot niet te vol wordt, laat ongeveer 3-5 cm onder de rand vrij. Sluit de pot goed af.
Laat  6 weken fermenteren op kamertemperatuur staan. Als het begint te bubbelen, weet je dat de fermentatie goed op gang is. Nu en dan moet je de pot ontluchten (koolzuurgas laten ontsnappen).  De melkzuurbacteriën hebben ondertussen heel wat koolzuurgas geproduceerd. Als je de pot niet ontlucht, komt er teveel druk en kan de pot uiteenspatten.
Proef de kool regelmatig (met proper bestek).  Smaakt deze minder naar kool en is deze licht zurig van smaak en niet meer zout, is dit klaar om opgegeten te worden!

Zadenbroodjes:

Het recept van de zadenbroodjes kan je hier vinden.  Dit maal heb ik het basisrecept genomen en nog wat extra verse citroentijm aan de deeg toegevoegd.  Heel lekker!

 

Tip: werk de soep af met wat gedroogd papayazaad!

Print dit recept