(w)etenschap

Schoolvoorbeeld

11/09/'19

Nu de vakantie erop zit, maakt onze schoolgaande jeugd zich klaar voor een nieuw schooljaar: met een nieuwe boekentas en hippe pennenzak, nieuwe outfit en een cool kapsel. Maar wat essentieel is om het schooljaar prima te doorstaan, wordt vaak vergeten: gezonde voeding!

Kinderen hebben des te meer nood aan gezonde, evenwichtige voeding. In hun groeifase hebben zij vooral eiwitten, essentiële vetzuren, micronutriënten en cellulaire vezels nodig.

Maar in werkelijkheid zit er vaak andere voeding in hun lunchbox: voeding rijk aan foute koolhydraten, verzadigde vetzuren en arm aan micronutriënten en cellulaire vezels. En dit heeft een grotere impact op onze kinderen dan dat we zelfs soms beseffen. Het veelvuldig en/of frequent eten van koolhydraten en voeding met een hoge glycemische lading is een eerste stap richting een verstoorde suikerstofwisseling, wat kan leiden tot hyperinsulenimie of insulineresistentie en het metabool syndroom. Het spreekt voor zich dat dit ook een negatieve impact zal hebben op de concentratie en energie van onze kinderen. Je kind zal zich minder fit, ongeconcentreerd en uitgebluster voelen dan ooit. Steeds meer onderzoek laat zien hoe belangrijk een uitgebalanceerde evenwichtige voeding is voor ons immuunsysteem en onze hersenen.

"Men stelt een duidelijke relatie vast tussen tekorten van deze belangrijke basisnutriënten in de voeding

en aandacht-, concentratie- en gedragsstoornissen van opgroeiende kinderen."

Het wordt zelfs steeds meer duidelijk dat onze hersenstofwisseling in grote mate afhankelijk is van EPA en DHA (de juiste vetzuren uit vis) en andere specifieke nutriënten voor de hersenen zoals onder andere jodium, ijzer en magnesium. Men stelt een duidelijke relatie vast tussen tekorten van deze belangrijke basisnutriënten in de voeding en aandacht-, concentratie- en gedragsstoornissen van opgroeiende kinderen.

De normale werking van onze hersenen hangt dus ook deels af van de verhouding tussen de omega 3-vetzuren (uit vis en schelpdieren) en omega 6-vetzuren (arachidonzuur uit vlees, verwerkte producten en plantaardige oliën zoals bv in chips, cake, mayonaise, ontbijtgranen, …). In ons westersvoedingspatroon consumeren we maar al te vaak te veel omega-6 en te weinig omega-3. De optimale verhouding tussen omega 6 en omega 3 zou maximaal 5:1 mogen zijn maar is in België en Nederland gemiddeld 15 tot 25:1. Deze foute verhouding van vetzuren leidt zo naar een minder goed functionerende hersenstofwisseling en is zelfs een belangrijke oorzaak van ontsteking in het algemeen.

Wat moeten we nu zeker eten voor onze hersenen in topvorm te krijgen en onze kinderen in topconditie op de schoolbanken te krijgen:

Omega 3 vetzuren en vnl DHA of docosahexaeenzuur

(Vette) vis zoals makreel, haring, sardines, tonijn, zalm, … zijn de beste bron van EPA en DHA. Ook algen, zeewier, schelpdieren, zeevruchten bevatten allemaal grote hoeveelheden aan DHA.

Voeding die rijk is aan alfalinoleenzuur om zo zelf (in beperktere mate) DHA aan te maken. Alfalinoleenzuur zit vnl in lijnzaad, chiazaad, walnoten en hennep.

Jodium. Beste bron van jodium zijn kelp, zeewier en algen. Ook vis, eieren en schelpdieren bevatten belangrijke hoeveelheden jodium

Ijzer: Beste bronnen van ijzer zijn eieren, vlees, noten en schelpdieren

Magnesium: Belangrijkste bronnen zijn donkergroene bladgroenten, noten, zaden, appels, citroenen en vijgen.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat we naast het eten van deze hersenvoeding, best bepaalde ontstekingsbevorderende voeding ook drastisch verminderen of vermijden. Iedereen weet ondertussen wel dat (teveel) suiker een negatief effect heeft op onze hersenen. Maar het is niet enkel glucose! Vermijd zeker ook teveel fructose en vervangsuikers want deze zoetstoffen zijn ook sterk neuro-inflammatoir. Verminder dus zeker alle fruitsappen, appelsappen, stropen, confituur, lightproducten en de glucose fructose stroop die maar al te vaak toegevoegd wordt aan kant-en-klare maaltijden.

Klik op de foto's hieronder om enkele recepten te ontdekken ter inspiratie: