Ei en gevogelte

Pittige konjac noedelsalade

11/06/'20

Wij, KPNI Foodies, zijn fan van deze konjac noodles!  Niet omwille van hun calorie arme eigenschap, want daar hebben wij, KPNI Foodies, geen boodschap aan. Maar wel omwille van de glucomanan vezel, de prebiotische vezel bij uitstek om ons darmmicrobioom te optimaliseren. Het dagelijks eten van gezonde prebiotische vezels stimuleert de groei van onze gunstige lactobacillen en Ackermansia bacteriën. Deze hebben op hun beurt positieve effecten op ons verteringsstelsel, immuunsysteem, insuline gevoeligheid en vetverbranding.

In dit gerecht gebruiken we paksoi. Paksoi is verwant aan de Chinese kool en is bij ons het hele jaar door uitstekend verkrijgbaar, ook in biologische winkels.  Paksoi heeft een frisse, misschien een tikje pittige smaak. Dat betekent dat je heel veel kanten op kunt, van een pittig roerbakgerecht tot soep of een bijgerecht bij gebakken vis of vlees. Je kan paksoi wokken, stoven, grillen en zelf rauw in een salade verwerken. 
Paksoi is een groente met de gezonde prebiotische vezels die meer vitamines (vitamine C, A, K, B11, B5 en B6) kent dan vele andere groenten. Deze mineraalvolle groente bevat calcium, ijzer, mangaan, magnesium, fosfor en kalium. Eentje om regelmatig toe te voegen aan onze KPNI Foodie menu!

De bouillon die ik hier gebruik is bone-broth of bottenbouillon. De biologisch bouillon vol van de belangrijkste vitaminen en mineralen en bovenal zonder troep. Deze bouillon is rijk aan collageen, calcium, magnesium, ijzer, glucosamine, chondroïtine en omega 3 vetzuren.  Een goede bone-broth beschermt de gewrichten , ondersteunt het immuunsysteem en is bovendien goed voor de huid. 

Om mijn salade de heerlijke Aziatische toets te geven, kies ik voor Coconut Aminos in plaats van sojasaus. Deze heerlijke Aziatisch getinte saus is gemaakt van kokossap en is glutenvrij en vrij van soja en bevat ook veel minder zout. Zo geef je elk gerecht een aziatische toets, vrij van fyto-oestrogenen.

 

Recept - Pittige konjac noedelsalade

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 2x 400g  konjacnoodles
  • 400g kipgehakt
  • 200 ml kipfond 
  • 4 bosuitjes (in fijne ringetjes gehakt)
  • 100 g garnalen
  • 1 rood pepertje (fijngehakt)
  • 1 teentje knoflook (fijjngehakt)
  • 4 kleine paksoi of 1 grote paksoi
  • 1 el cocos aminos
  • 1 el vissaus
  • 2 tl sesamolie
  • handvol verse koriander (grof gehakt)
  • handvol noten (fijngehakt)
  • 1 à 2 el citroensap

Was de paksoi grondig onder stromend water en laat uitlekken.  Snijd de paksoi in de lengte in twee.  (Snijd in kleinere stukken indien je beschikt over een grote paksoi.) Spoel de konjacnoedels onder koud stromend water en laat uitlekken.  Bak het gehakt met de knoflook op hoog vuur. Roer het los met een vork of houten lepel. Laat het mooi bruin bakken.  Voeg het fijngehakte rode pepertje toe.  Blus met de vissaus, cocos aminos, sesamolie en kipfond.  Voeg de noedles en de paksoi toe. Voeg 1 (à 2 naar smaak) el citroensap toe.  Laat nog enkele minuten verder sudderen tot de paksoi geslonken is.  Serveer in kommetjes of diepe borden. Werk af met verse koriander, bosui en nootjes.

 

 

Tip: gebruik slechts een half pepertje, indien je het gerecht wat minder pikant wenst.

Tip: heb je geen paksoi in huis, kan je ook spinazie, andijvie of sla gebruiken.

Tip: je kan de kipfond vervangen door garnaalfond, let wel deze garnalenfond heeft een intensere smaak.

Tip: je kan de kipfond vervangen door de kipdrinkbouillon. Op die manier bekom je meer een maaltijdsoep.

Tip: gebruik noten of zaden naar keuze. Bijvoorbeeld cashew of amandelnoten. Of pijnboompitten of sesamzaadje, ...

Tip:

Print dit recept