Kimchi is tegenwoordig helemaal in. De meesten van ons kennen alleen de pittige variant met kool en rood peperpoeder, maar in werkelijkheid bestaan er wel meer dan honderd verschillende soorten Kimchi. Dit typisch Koreaans gerecht wordt gemaakt van verschillende gefermenteerde groentes, zoals kool, radijs, komkommer of uien. Door deze te combineren met de vele diverse specerijen zijn er talloze combinaties mogelijk. Vanwege deze veelzijdigheid is kimchi één van mijn favoriete gerechten. Maar weinig andere gerechten hebben dezelfde delicieuze en complexe smaak! Maar het is vooral mijn favoriet gerecht vanwege haar hoge voedingswaarde en geneeskrachtige eigenschappen.Uit recent onderzoek is gebleken dat Kimchi de gezondheid bevordert door zijn unieke krachtige voedingswaarden. Lees meer hierover in Fermenteren: een oeroude techniek voor (r)evolutionaire mensen.
In Korea wordt Kimchi dagelijks vrijwel bij elke maaltijd geserveerd als hoofdgerecht, bijgerecht of salade. Maar je kan kimchi ook gebruiken om andere gerechten te pimpen. Bijvoorbeeld om soepen of stoofschotels extra smaak te geven. Serveer je kimchi naast een frisse salade en een zadenbroodje of op een zadencracker of eet de kimchi als een wrap in een blad sla met wat gebakken kip. Like me op facebook, en blijf op die manier op de hoogte van alle nieuwe geposte gerechten..
Ik wil je tot slot nog een kleine tip meegeven ivm de temperatuur: hoe hoger de temperatuur waarop je de kimchi laat fermenteren, hoe sneller de fermentatie op gang zal komen. Maar als je kimchi op een iets lagere temperatuur (<15°C) laat fermenteren, zullen de smaken complexer zijn! Laat de kimchi dan zeker tot 2-3 weken fermenteren. Bij een hogere temperatuur kan je de kimchi al proeven na 3 dagen. Dit is het leuke aan kimchi: door te experimenteren met temperatuur, tijd en ingrediënten kan je telkens nieuwe smaken creëren! En nu aan de slag..!
Recept - Kimchi
Ingrediënten:
•1 witte of chinese kool
•1 ui of lente ui
•2 worteltjes
•10 cm daikon/rammenas
•3 tenen look
•1 duim gember
•20 g Koreaanse peper
•2 el vissaus (optioneel: garnalenpasta)
•Ongeraffineerd zeezout
Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Snijd de witte kool in hele fijne reepjes. Gebruik je de Chinese kool dan snijd je heb in hapklare stukken. Was de kool en laat uitlekken. Snijd of rasp de overige groenten fijn. Weeg het gewicht van de groenten en voeg 1.5-2% zeezout toe. (Voor 1 kg groenten voeg je dus 15-20 g zout toe.) Kneed en masseer het zout door de groenten tot de sappen vrijkomen. Dit heet droogzouten. Voeg de overige ingrediënten toe en masseer nog even kort. Doe het mengsel met het sap in de weckpot en druk de kool nog eens goed aan. Zorg dat er zoveel vocht is vrijgekomen zodat de kool onderstaat. Laat indien nodig een tweetal minuutjes rusten, het zout zorgt ervoor dat de groenten nog wat vocht zullen vrijmaken. Plaats een gewicht op de groenten zodat die onder staan. Sluit de pot goed af.
Laat 3 weken fermenteren op kamertemperatuur staan. Als het begint te bubbelen, weet je dat de fermentatie goed op gang is. Nu en dan moet je de pot ontluchten (koolzuurgas laten ontsnappen). Proef de kool regelmatig (met proper bestek). Smaakt deze minder naar kool en is deze licht zurig van smaak en niet meer zout, is dit klaar om opgegeten te worden! Zet in de koelkast om het fermentatieproces (zo goed als) stop te zetten. De kimchi blijft goed afgesloten in een luchtdichte pot in de koelkast ongeveer 3 maand houdbaar.
Print dit recept