Fermenteren

Gefermenteerde pastinaak

09/04/'17

Pastinaken zijn heel lekker om te gaan fermenteren. Ze bevatten bovendien essentiële vezels (inuline) die als voedingsbodem dienen voor onze goede darmbacteriën en die een langzame stijging en daling van de bloedsuikerspiegel regelen. Als je deze gezonde penen dan nog eens laat fermenteren, creëer je fantastische kPNI voeding voor je lichaam! Ook het gefermenteerd sap van de pastinaak is bovendien super lekker en gezond. Je kan het sap toevoegen aan smoothies of aan dressings.  Gefermenteerde pastinaak gaat goed samen met appel, groene kruiden,witte vis, pompoen, ... Pimp een zomers slaatje met wat frisse gefermeenteerde pastinaak en je brengt de zon in huis!

Lees ook:
Gezonde darmen (w)eten hoe JIJ moet eten
Fermenteren: een oeroude techniek voor (r)evolutionaire mensen
Hoe start je met fermenteren?

Recept - Gefermenteerde pastinaak

Ingrediënten:

  • bio pastinaken
  • citroenstengel
  • 1 chilipeper
  • citroentijm
  • 1 el witte balsamico
  • ongeraffineerd zeezout
  • 1 weckpot

Was de bio-pastinaken grondig. Indien gewenst, kan je ze ook schillen.  Snijd de pastinaken in de lengte in stukken. Leg de pastinaken in de bokaal. Voeg de citroenstengel, citroentijm, chilipeper en 1 el witte balsamico toe. Maak een zout oplossing van 1 liter water met 50 gram zout. Giet net zoveel water in de bokaal tot de pastinaken onderstaan. Opgelet, blijf een 1.5 cm onder de rand van de bokaal. Doe de bokaal dicht met de rubberen ring. Laat bij kamertemperatuur en uit het zonlicht gedurende 3 dagen fermenteren.  Zet de pot in de koelkast om de fermentatie (zo goed als) te stoppen.  Laat de pastinaken nog ongeveer 4 weken rijpen in de koelkast.  Opgelet: proef telkens met vers proper bestek.  Enkele schijfjes gefermenteerde pastinaak maken je salade helemaal af!

Print dit recept