Gebakken zalm met groentenratatouille en probiotische tomaatjes
Kracht voeding voor darm en brein! Daar staat dit zomers recept voor.
Darm-brein essentiële voeding:
- omega 3 vetzuren: zalm
- inuline, FOS en goede vezels: ui, prei, selder en bloemkool
- probiotica: gefermenteerde tomaatjes
- voedingsdiversiteit: 10 verschillende kruiden en 5 verschillende groenten
De combi van gefermenteerde groenten, harde groentenvezels en goede vetzuren maakt van dit gerecht een echt KPNI Foodie toppertje.
Want het zijn deze goede vetzuren en melkzuurbacteriën (die vrijkomen uit knollen en gefermenteerde groenten) die een rem vormen op laaggradige ontstekingen.
Meer over gezonde voeding voor onze darmen vind je op "gezonde darmen weten wat je moet eten".
Lees ook het blog over leren fermenteren. Door enkele lepels gefermenteerde groenten aan je gerecht toe te voegen, geef je het gerecht dat extra zuurtje die onze darmbacteriën ook nodig hebben. En het zijn deze melkzuurbacteriën die ook instaan voor een goede vertering, een uitgebalanceerd microbioom en een goede productie en opname van essentiële bouwstoffen en vitamines.
Het heerlijk en super eenvoudig recept van de probiotische tomatenbommetjes lees je hier.
Het recept die ik vandaag heb klaargemaakt, toont aan hoe eenvoudig en heerlijk je gefermenteerde groenten kan verwerken tot een heerlijk krachtig gerechtje.
Recept - Gebakken zalm met groentenratatouille en probiotische tomaatjes
- Zalm met vel
- Selder
- 1 Ui
- 1 teentje look
- Bloemkool
- 3 el tomaten pulp
- Kip fond 200 ml (bestel)
- Gefermenteerde tomaatjes
- Verse kruiden (krul- of bladpeterselie, basilicum, ...)
- Viskruiden (bestel)
- Geurloze kokosolie (bestel)
Was de selder en bloemkool. Snijd de ui en selder in fijne plakjes. En snijd kleine roosjes van de bloemkool. Stoof de groentjes en het teentje look lichtjes aan in wat kokosolie. Voeg 3 el tomaten pulp toe en blus af met kip fond. Laat nog even pruttelen tot de groentjes beetgaar zijn.
Kruid de zalmfilets met de viskruiden. Verwarm wat olijfolie in een hete koekenpan. Bak de zalm eerst krokant op het vel. Draai de zalm en bak heel kort op de vleeszijde. Zet het vuur lager en laat op de juiste cuisson komen.De zalm mag roze blijven. Op zomerse dagen kan de zalm met vel uiteraard ook op de barbecue geroosterd worden.
Serveer de zalm met de groenten, saus en verse kruiden naar keuze. Werk het gerecht af met wat gefermenteerde tomaten.
Lees het recept van de probiotische tomatenbommetjes hier.
Print dit recept