Soep

Aspergesoep: impressionant, antioxidant!

09/06/'17

Asperges worden ook wel het witte goud genoemd.  En terecht.  Ze hebben niet alleen een grandioze smaak maar ook een hoge voedingswaarde

Ze bevatten naast vele mineralen, vitamine C en goede voedingsvezels ook een grote hoeveelheid glutathion.  Deze tripeptide is een belangrijke beschermstof voor onze cellen en heeft sterke detoxiferende en antioxidatieve eigenschappen en versterkt ons immuunsysteem.  Doordat ons lichaam iedere dag blootgesteld  wordt aan gevaar (lees stress, infectie, straling, foute voeding, ...) verminderen onze voorraden cysteïne en glutamine waaruit glutathion opgebouwd wordt. En deze verlaagde hoeveelheid glutathion leidt dan tot celschade, veroudering en, in verdere stadia, ziekte.  Het zelf dagelijks aanvullen van onze glutathion voorraden is dus echt noodzakelijk om ons te beschermen, zeker in periodes van ziekte, infecties, stress, vermoeidheid of grote sportieve inspanningen.  Dit kunnen we het best bereiken door veel verse groenten en fruit te eten. En voornamelijk asperges zijn rijk aan glutathion maar ook avocado en walnoten. Lees hier meer over de kracht van asperges.

Dit soepje vol glutathion (asperges), EPA (zalm) en eiwitten (eitje) geeft je de nodige bouwstenen voor een vitaal lichaam. Het is bovendien heel eenvoudig en snel klaar.

Recept - Aspergesoep: impressionant, antioxidant!

aspergesoep:

  • 2 bundels witte asperges
  • 1 grote ui
  • 1 liter water
  • peper/ zout

peterselievinaigrette:

  • 1 handvol verse peterselie
  • 1 lente uitje
  • 1 citroen
  • 75 ml olijfolie

garnituur:

  • gerookte zalm
  • hard gekookt ei

Schil de asperges. Snijd de asperges en leg de puntjes opzij.  Schil de ui en snijd in stukken. Laat de asperges en de ui met 1 liter water een kwartiertje pruttelen.  Mix de soep fijn en voeg eventueel nog wat water toe tot je de gewenste dikte bekomt. Voeg op het laatst de puntjes toe zodat deze mooi al dente blijven. Mix 1 handvol peterselie en het lente uitje fijn met 75 ml olijfolie, wat peper en wat citroensap. Prak het hard gekookte eitje met een vork. Serveer de soep met wat gerookte zalm, wat ei en peterselievinaigrette.

Print dit recept